Sokan, sokféleképpen fogalmazták már meg, hogy mit is jelent az egységes feed. Van, aki a rendezettségre esküszik, van, aki az azonos filterhasználatot részesíti előnyben, és van, aki csak a fotók stílusával játszik. Persze van, aki egyáltalán nem tartja ezt fontosnak.

Csak emlékeztetőül: a feed nem más, mint a profilodban megosztott tartalmak galériája. Ezzel találkoznak először a felhasználók, ez alapján határozzák meg az első benyomást rólad. És teszik ezt pár másodperc alatt. Így már érthető, hogy miért is foglalkozik szinte mindenki azzal, hogy hogyan is legyen egységes a feed.

Vállalkozóként még mindig a hitelesség, és az önazonossága legfontosabb Instagramon. Így feed-ed megtervezésekor nem hagyhatod figyelmen kívül márkád arculatát, színeit, a kiválasztott betűtípust, vagy egyéb arculati elemeidet. Most a feladatot nem más, mint a fotóidon keresztül átadni a márkád által képviselt értéket. Ez fogja meghatározni a feed-ed stílusát. Ezt a legegyszerűbben a filterekkel, szűrőkkel, a képek tartalmának elhelyezésével, a fotók méretezésével és elrendezésével fogod tudni elérni.

Ha a legegyszerűbb, négyzetes elrendezés mellett döntenél, akkor a képet egyszerűen középre kell helyezned. Itt az elrendezéssel nem kell sokat foglalkoznod, nem fog a feed-ed szétcsúszni. Ebben az esetben fontos, hogy picit több időt szánj a kép tematikájával, a képen lévő dolgok elhelyezésével, valamint a megfelelő szűrő kiválasztásával.

Ha pepita feedet szeretnél, akkor kétféle típusú képet/posztot fogsz felváltva feltölteni. Például egy fotó után egy szöveges képet, stb. Ezt is egyszerű elkészíteni, azonban arra figyelj, hogy a típuson belül azonos stílusúak legyen a posztjaid. Itt ezzel tudod majd biztosítani az egységességet.

Dönthetsz úgy, hogy soronként, vagy oszloponként rendezed az egész feed-ed. Ennek az a lényege, hogy minden sorban, vagy minden oszlopban azonos típusú posztok kerülnek. Például egy sor fotó, egy sor szöveg. Vagy a két szélső oszlop közé szöveges típusú posztokat töltesz fel. Itt is kiemelten fontos, hogy az azonos típusú posztok azonos stílusban készüljenek, de amire valóban figyelned kell, az az, hogy ha nem hármasával posztolsz, az egész feed-ed el fog csúszni.

Szét is darabolhatsz egy nagyon jó minőségű fotót 3, 6, 9 vagy bármely hárommal osztható számmal. Ekkor az egy darab fotó fog megjelenni 3, 6, 9 vagy még több posztban, és a posztok összessége fogja kiadni a fotót. Ez már egy időigényesebb tervezés.

Keretezheted is a képeidet például fehér kerettel. Ebben az esetben maga a keret fogja az egységességet adni, azonban ne feledd, hogy ettől még maradjanak márkahűek a posztjaid.

A képek típusait is meg kell majd határoznod, hiszen az egységességhez ez is hozzátartozik.

Ha például csak termékfotókat fogsz feltölteni, akkor a terméked tett kontextusba úgy, hogy azért a háttér ne vonja el teljesen a figyelmet, a terméken legyen a fókusz. Nagyon idétlen, és abszolút értelmetlen az, ha egy feed-en csak az értékesíteni kívánt termékek fotói szerepelnek. Ez nem az a platform, ahol ezzel bármilyen sikert fogsz elérni.

Az Instagram hatására született meg a Flat lay elnevezés, melynek töretlen a sikere. Ez a fotózási technika azt jelenti, hogy egy lapos, egyszerű alapra helyezzük a fotózni kívánt terméket, vagy fő elemet, az összes kiválasztott kiegészítő kellékkel együtt, és addig játszunk az elrendezéssel, amíg megszületik a számunkra teljesen megfelelő összkép. Tökéletesen passzol ez a fotózási mód az életstílussal, életmóddal kapcsolatos témákhoz, de bármely más témának is jól állhat. Fontos a háttér, a fények, az igényes kivitelezés, és a tökéletes feed-hez az azonos szűrő is nélkülözhetetlen.

Készítheted a fotóidat mikro- vagy makrofelvétellel is. A mikrofelvétel lényege, hogy a fotón a hangsúly ugyan egy dolgon van, de több elem is szerepel rajta.

Több módja van annak, hogy nagyon erős képeket készítsünk. Ennek az egyik (korántsem egyszerű fényképezési) módja, ha makrofelvételeket készítünk. Ez a technika a fotózni kívánt dolgot, terméket, valaminek a részletét, életnagyságban, vagy nagyítva mutatja be. Ezek azok a felvételek, amik szinte mindig érzelmet váltanak ki a szemlélőből. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire érdekesebb egy design óra egyetlen kis apró részlete felnagyítva, mint egy olyan fotó, ahol az óra a „helyén”, valakinek a karján található. Bárhogy is döntöttél a feed-et kialakításakor, két dologra mindig figyelj: vállalkozóként a feed-ed a célközönségednek készül, nem neked. És ami még ennél is fontosabb talán az az, hogy tudj különbséget tenni az egységes, és a sablonos között.