Örök igazság, hogy mindig az első benyomás a legfontosabb. Nincs ez másképp az online világban, a közösségi média felületeken, így az Instagramon sem.

Az Instagram, a közösségi médiák legvizuálisabb tagjaként bizony szűkmarkúan adott lehetőséget arra, hogy bemutatkozz. Mindössze 150 karakter áll rendelkezésre a bioban, hogy mindent, de tényleg mindent leírj magadról, a vállalkozásodról, ráadásul úgy, hogy érdekes, informatív, személyes, de legfőképp követendő legyél. Ne felejtsd el azt sem, hogy az Instagram az a hely, ahová a felhasználók – saját bevallásuk szerint – feltöltődni, kikapcsolódni járnak, így pozitív érzéseket, inspirációt, motivációt várnak a többi felhasználótól.

Mégis hogyan lehet pár sorban felkelteni a követők kíváncsiságát?

Tekints a biodra úgy, mintha az lenne a feladat, hogy az önéletrajzodat és/vagy a vállalkozásod küldetését kellene megfogalmaznod 7 másodperc alatt. Nem könnyű, ugye?

Ami a legfontosabb: felejtsd el, hogy üresen hagyod. Erősen információéhes társadalomban élünk, ráadásul az Instagram mindközül a legszemélyesebb platform: hidd el, hogy a felhasználók „megsértődnek”, ha nem veszed a fáradtságot arra, hogy normálisan megfogalmazd a biodat. A feed-ed a neveddel, a highlight-oddal, a profilképeddel és a bioddal lesz kerek egész.

Az első szabály: felejtsd el a nagymonológot. Felejtsd el, hogy egyetlen kerek, hosszú mondatba sűríted bele az információt. Egy összefolyó, tagolatlan, minden figyelemfelhívó elemet nélkülöző szövegmasszára senki nem lesz kíváncsi, így elolvasni is maximum csak akkor fogják, ha a feed-ed annyira jól néz ki, hogy felkelti az érdeklődését. És ne felejtsd el, ha nincs 10ezer követőd, akkor ez az egyetlen hely, ahonnan át tudod irányítani a honlapodra/blogodra a követőidet. Kár lenne ezt az egy esélyt kihagyni egy rosszul kinéző, vagy rosszul megfogalmazott bio miatt.

Mi az, amire mindenképp figyelj?

Tagolj! Használj csak szavakat, kifejezéseket, rövid mondatokat. Szerkeszd meg „szép”-re, szellősre, áttekinthetőre, válaszd el a kollokációkat. Ezt megteheted akár szimbólumokkal, akár, ha a célközönséged felé történő kommunikációdba belefér, emojikkal is.

Itt válaszold meg, hogy ki vagy te, mit adsz, miben vagy más. Legyen annyira személyes, hogy egyértelműen kiderüljön belőle az értékrended, a szellemiséged, a küldetésed vagy ars poeticád. Ez a 150 karakter egyértelműen azonosítson be téged, minimum ugyanúgy, mint ahogy a honlapod „Rólunk” része.

Találd ki, alkosd meg, és jelenítsd meg a bioban a saját márkahashtagedet. De csak azt, és semmi más keresőszót. Bármilyen más hashtagnek a bioban semmi relevanciája nincs, csak a helyet foglalja. A márkahashtaged azonban információval szolgál, követőid téged fognak hozzákapcsolni, azonosítanak vele, így nagyon jól megalapozza a márkaismertséget. Jól jön majd a későbbiekben is, akár nyereményjátéknál, de a legnagyobb előnye az lesz, ha a követőid is elkezdik használni.

A bioban lehetőséged van a honlapod, blogod címének, átkattintható módon történő elhelyezésére. Ezzel kapcsolatban két gondolat:

picit értelmetlen egy honlapcímet minden külön „figyelmeztetés” nélkül feltüntetni. Szükséges elé egy call-to-action. Azonban szakadj el a sablonos „további információ” és hasonló fordulatoktól. Egyértelműen derüljön ki, hogy mi az az ok, ami miatt a követőidnek érdemes átmenni a honlapodra, vagy bármely más platformra, melynek az URL címét megadod. Legyél vicces, legyél játékos, mutasd be emojival, bármit tehetsz, csak ne legyél elcsépelt.

LINKTREE: egy nagyon hasznos alkalmazás akkor, ha több honlapcímet szeretnél megadni. A biodban csak ennyit látsz majd pl.: linktr.ee/mbmsolvers, de ha a követőd rákattint, akkor az összes ott elhelyzett oldalad megjelenik. Így például egy blogjegyezés linkjét, de akár a termékeid érkezési oldalát is elhelyezheted ide. Fontos, hogy következetesen és átláthatóan készíts el a „linkfát”, hogy a felhasználók minél egyszerűbben tudjanak navigálni. Az oldal működése egyszerű a linktr.ee linken regisztálhatsz, akár az Instagram profiloddal. Aztán helyezed el a linkeket, és tedd közzé az Instagram biodban, vagy bárhol, ahol szeretnéd.

Ugyan nem tartozik szorosan a biohoz, de a highlight-ok alatt fogod tudni elhelyezni azokat a gombokat, amik további elérhetőségekről adnak információt. Megtalálható közöttük a hívás gomb, az e-mail, a megközelítés. Ha van fizikai üzleted, irodád, mindenképp jelenítsd meg a földrajzi címet. Jó, ha minden információ egy helyen van.

Szóval 150 karakter. 150 karakter – átlag 7 másodperc olvasási idő. A felhasználó nagyjából ennyi idő alatt fogja eldönteni, hogy amit közölni akarsz, érdemes-e a figyelmére.